najciekawsze artykuły o turystyce w sieci

Sprytne oszczędności w restauracjach dzięki przewodnikowi Go Out

TuWypoczniesz.pl.
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Sprytne oszczędności w restauracjach

Polska dołączyła do grona krajów, w których częste jadanie na mieście jest powszechnym zwyczajem. Wynika to zarówno ze zmiany mentalności rodaków, jak i większej dostępności miejsc, gdzie można dobrze zjeść. Wybór jest bardzo duży, poczynając od kuchni polskiej, przez kuchnie etniczne, bary z kanapkami. Przełomem w branży gastronomicznej okazał się rok 2013, co wynika z danych opublikowanych przez GUS1 . W ciągu ostatniej dekady o 42% wzrosła też liczba restauracji, spadła za to ilość barów i punktów gastronomicznych. Być może wynika to z faktu, że Polacy coraz większą uwagę zwracają również na miejsce konsumpcji. Polacy zaczęli doceniać Stawiają też na wygodę, która jest głównym czynnikiem decydującym o jadaniu na mieście, a wskazuje ją ponad 40% respondentów biorących udział w badaniu „Polska na talerzu 2014”, przeprowadzonym przez Makro Cash & Carry.

{module [639]}

Najczęściej poza domem stołują się młodzi ludzie, w grupie wiekowej 18-24 prawie 64% osób stwierdziło, że jada „na mieście” przynajmniej raz w tygodniu. Drugim istotnym czynnikiem jest oszczędność czasu i na tę odpowiedź wskazało prawie 1/3 ankietowanych. Ponadto mężczyźni dużo częściej niż kobiety wybierają posiłki w restauracjach.

Czy wiesz, że...

  1. Zabierasz przewodnik GoOut lub tylko wyrwany GoBon ze sobą do wybranej restauracji.
  2. Zabierasz też przynajmniej jedną osobę towarzyszącą.
  3. Przed zamówieniem rachunku przekazujesz kelnerowi GoBon danej restauracji i pokazujesz kartę GoOut.
  4. Za jedno równowarte lub tańsze z dwóch, dwa z czterech lub trzy z sześciu zamówionych dań zapłacisz tylko 1 zł za każde z nich.

Trend ten też wykorzystują twórcy przewodnika Go Out, który ułatwia odnalezienie właściwej restauracji, menu oraz pozwala na oszczędności. Zasada działania przewodnika jest bardzo prosta. Wystarczy wybrać się z osobą towarzyszącą lub w większym gronie do jednej z opisanych w nim restauracji. Przed zamówieniem rachunku należy przekazać kelnerowi GoBon i pokazać kartę GoOut, którą otrzymuje się razem z przewodnikiem. Wtedy za jedno tańsze z dwóch, dwa z czterech lub trzy z sześciu zamówionych dań płaci się tylko po 1 zł. Ważne, że w przeciwieństwie do innych programów rabatowych nie trzeba informować wcześniej restauracji, że zamierza się korzystać z bonów. Jest to bardzo wygodne rozwiązanie dla osób korzystających z uroków restauracji, pozwalające na spore oszczędności.

- W 2014 wydaliśmy przewodnik obejmujący Warszawę, który spotkał się z niezwykle ciepłym przyjęciem. Edycja Go Out 2015 będzie na rynku już 1 grudnia i może być świetnym prezentem pod choinkę – mówi Marcin Biernacki, pomysłodawca i wydawca przewodnika.

  1. Raport Rynek HoReCa w Polsce 2013. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2013-2015

Źródło: InfoWire.pl

Tags: gastronomia

Znajdź nas na Facebooku